Buitengaan middagpauze

In een notendop

  • Wie mag vandaag tijdens de middag de school verlaten?
  • Wie mag tijdelijk niet buiten?
  • Welke leerlingen zijn momenteel niet op de school.
  • Is een leerling vandaag al naar buiten geweest of probeert iemand anders buiten te geraken?

Sommige leerlingen krijgen van hun ouders de toelating om tijdens de middag thuis of bij familie gaan eten. Vroeger kregen leerlingen hiervoor een leerlingenkaart met een bepaalde kleur die ze bij het buitengaan lieten zien aan de studiemeesters.
Uiteraard probeerden ook leerlingen die niet naar buiten mochten door middel van de kaart van vrienden buiten te geraken. Vaak lukte dat omdat het heel moeilijk was om te controleren of het wel de juiste leerling was die zijn pasje toonde.
Op het moment dat leerlingen geschorst waren en als straf niet naar buiten mochten, was het ook heel moeilijk om dat goed te controleren. Immers, elke naam moest op een lijst nagekeken worden.

Om dat te verhelpen, werd een systeem met barcodes uitgewerkt: elke leerling krijgt begin schooljaar een voorlopige leerlingenkaar. Dat is een etiket met alle nodige informatie én een barcode. Die barcode is uniek per leerling en gaat zijn hele ‘carriere’ op onze school mee. Die barcode staat ook op de definitieve leerlingenkaart die eind september wordt uitgedeeld én op de betaalkaart die de leerling optioneel kan aankopen.

Aan het begin van het schooljaar moeten ouders invullen op welke dagen hun zoon of dochter tijdens de middagpauze naar huis mag. Die informatie wordt in een centrale database ingevoerd.

Als een leerling tijdens de pauze naar buiten wil, wordt zijn barcode gescand. Op het scherm verschijnt dan alle informatie van die leerling, alsook een foto. Op die manier kunnen de studiemeesters snel zien of het om de juiste leerling gaat. Als de leerling naar buiten mag, kleurt de achtergrond groen. Mag de leerling niet naar buiten, dan wordt de achtergrond rood.

Als een leerling naar buiten gaat en dan zijn pasje doorgeeft, detecteert het systeem dat de leerling reeds gescand was die dag. Fraude wordt dus veel lastiger.

Als een leerling is geschorst, wordt in het systeem aangeduid tot wanneer een leerling niet meer buiten mag tijdens de pauze. Bij een scan, kleurt het scherm dan sowieso rood.

Er kan op elk moment ook opgevraagd worden welke leerlingen die dag naar buiten zijn gegaan.

Post a Comment