Opdrachten

In een notendop
– Welke leraar geeft welk vak in welke klassen
– Welke verlofstelsels heeft een leraar
– Heeft een leraar voldoende uren (effectief) en voldoende uren op zijn/haar naam
– Snel doorgeven van wijzigingen in de opdrachten aan lesroostermakers

Elke directeur zal het bevestigen: het is een rotklus om ieder jaar de opdrachten te verdelen. Deze complexe puzzel lijkt voor een buitenstaander heel eenvoudig maar helaas komt er heel wat bij kijken: er zijn voorrangsregels (benoemingen, TADD, …) waar je rekening mee moet houden. Afhankelijk van de verlofstelsels moet een leraar aan een bepaald aantal uren komen (full-time, half-time, …). Ook al duren lesuren altijd 50 minuten, ze tellen niet altijd evenveel mee (1/20ste, 1/21ste, 1/22ste, 1/29ste, 1/36ste,…).
Tijdens het puzzelen is het, zeker in grote scholen, niet zo evident om een goed overzicht te houden.

Deze applicatie biedt de directeur hulp bij het maken van deze puzzel: je definieert eerst de hele structuur van je school: welke vakken richt je in, welke klassen richt je in, welke klassen zullen samen zitten, welke klassen verdeeld worden over kleinere groepen, …
Vervolgens koppel je vakken aan klassen (of andere groepen). Daar geef je in hoeveel uur het vak wordt ingericht alsook of het om een AV, TV, KV of PV vak gaat (belangrijk om de opdrachtbreuk te berekenen). Het systeem berekent op basis van deze informatie het aantal ingerichte uren.

Als de structuur volledig klaar is, kan je leraren koppelen aan de gedefinieerde vakken/groepen. Je koppelt een leraar als ‘effectieve’ leraar (die het vak ook echt zal geven) én als ‘titularis’ (uren op naam). Het systeem houdt per leraar bij wat de volledige opdracht is (effectief en op naam). Per leraar kan een PDF aangemaakt worden met alle informatie over het vak. Voor de lerarenadministratie wordt een nog uitgebreidere versie voorzien waarop ook codes staan vermeld.
Het invullen kan op verschillende manieren gebeuren: op basis van groep en vak, op basis van het jaar en het vak en op basis van vakkenclusters die je zelf kan samenstellen (bv. een cluster van alle taalvakken). Die vakkenclusters kan je dan nog filteren op jaar.

Verder zijn er heel wat rapporten voorzien die controle heel snel mogelijk maken. Ook de lesroostermakers kunnen toegang krijgen tot het pakket en expoteren naar bijvoorbeeld MS Excel. Via het rapport van de laatste wijzigingen, kunnen zij snel zien welke wijzigingen recent werden aangebracht.

 

Post a Comment